maanantai 20. maaliskuuta 2023

Krapu 12


Kerttu asusteli pikku mökissään poikansa Ossin kanssa. Pikku Ossi kärsi usein korvakivuista. Kerttu osti varta vasten pilli Klubia ja puhalteli pikku pojan kipeisiin korviin savua. Lääkäri oli kaukana, eikä rahat riittäneet lääkärin palkkioihin. Kerttu oli kotiompelija ja ansaitut markat menivät elämiseen.

 Joskus Ossi yritti leikkiä toisten lasten kanssa, muttei jaksanut riehua. Kuulokin oli huonontunut, erotti hän sentään jotain, kuten: "toope hei, äly älä jätä". Äiti yritti viihdyttää poikaansa opettamalla kirjaimia 🅞🅢🅢🅘 ja piirtämällä🐘🐼🐇. Siinä hän huomasi Ossin näönkin huonontuneen ja ymmärsi hänen enkeli-lintu harhanäkynsä, joita äiti ei nähnyt. Nuorukaisena Ossi sai silmälasit ja pääsi Jaakko-papan verstaaseen tekemään yksinkertaisia puutöitä.

18 kommenttia:

 1. Voi Ossia, onneksi paikka löytyi Jaakko-papan verstaassa.

  Tuo oli aikanaan ihan tavallinen tapa hoitaa lasten korvatulehduksia, puhallettiin tupakan savua korvaan. Mistäköhän moinen uskomus onkaan syntynyt?

  Monta vaivaa jäi hoitamatta, kun ei ollut maksaa lääkärille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kerran kuulin lapsuuskaverilta, että heillä puhallettiin tupakan savua korvaan. Parempi oli meikänki pysyä terveenä, en muista lääkärikäyntejä :)

   Poista
 2. Ossilla kävi lopulta tuuri. Äitini kertoi tupakasta lääkkeenä monia tarinoita. Kaipa se oli tarpeellinen. Hyvä kirjoitus.

  VastaaPoista
 3. Voi Ossi, Ossi. Onneksi sai silmälasit ja papan tukea. Onhan nykyäänkin hopeavesi ym. hoitoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se olikin Ossin onni, oppia tekemään jotain ja saada vähän rahaakin. Paljon on vieläkin uskomushoitoja.

   Poista
 4. Onneksi Ossi pääsi Jaakko-papan verstaaseen.
  Minä en ollut koskaan kuullut tuosta tupakkakonstista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaakko-pappa halusi auttaa Ossia aikuiselämän alkuun! Ilmeisesti tupakkaa ja savua on käytetty lääkkeenä mihin vain.

   Poista
 5. Hammassärkyynkin tuota kyseenalaista lääkettä käytettiin.

  VastaaPoista
 6. Minäkin olen kuullut tuosta savun taiasta.

  Minun pikkuveljeni ihmetteli pienenä, mitä järkeä on seistä järven rannassa keppi kädessä. Oltiin ongella ja asia valkesi uusien rillien myötä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onko tupakansavu auttanut ketään, siitä ei taija olla tutkittua tietoa :) Hyvä, että veljes sai rillit, tuli ongintaanki järkeä!

   Poista
 7. Ei tuosta "tupakansavuhoidosta" satoja vuosia olekaan, sillä kuulema minunkin korvaani on siten hoidettu. En vaan itse muista sitä.Tietysti useat korvasäryt ovat ossin kuulon huonontaneetkin. Onneksi poika kuitenkin paikkansa löysi.

  VastaaPoista
 8. Se on ollukki sitte yleinen hoitomuoto!
  Poika löysi hyvän paikan papan luota :)

  VastaaPoista
 9. Tupakan savun puhaltamisesta korvaan olen itsekin kuullut. Luultavasti savu turruttaa kipua? Samoin kankaisesta sipulipussista varpaiden väliin flunssaa hoitamaan, valkosipulipussista korvan lähelle korvakipua laannuttamaan. Kaikenlaisia uskomushoitoja, mutta kun oikeasti uskoo parantumiseen, voi sekin auttaa. Lume-lääketutkimuksia on tehty paljon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noista sipulihoidoista en ole kuullut, lämpimästä sipulimaidosta flunssan hoitoon kylläkin! Ehkäpä se usko paranemiseen auttaa parhaiten :)

   Poista
 10. Muistan jostain lukeneeni, että virtsaakin aikoinaan korviin ujutettiin korvasärkyä helpottamaan... Niillä keinoilla mentiin jotka käytössä oli.

  VastaaPoista